Template non-foto

De opdracht was het ontwerpen van een stoer en snel familie zeiljacht, met een ruime deksalon en geschikt voor zeiltochten in koude gebieden. Het resultaat is de Orion 54.

Er is gekozen voor aluminium, deels voor het stoere uiterlijk als dit aluminium ongeschilderd zichtbaar is en deels omdat met aluminium een oerdegelijke en lichte constructie verkregen wordt.
De lengte van 54ft is het resultaat van een ruime kuip, een deksalon met een comfortable U-bank, een ruime eigenaarshut met een aparte douche/toilet, twee gastenhutten, een ruime U-vormige kombuis en een ruime salon.
Om dicht bij de wal te kunnen ankeren, een leuke rivier op te kunnen varen of om in een leuk haventje te kunnen aanmeren is gekozen voor een ophaalbare kiel. Door de kiel verticaal te kunnen bewegen, kan de kiel variabel gevaren worden, waarbij de stuureigenschappen gelijk blijven.

Exterior

De kuip heeft twee langsbanken, met daar achter twee stuurstanden. De zitbanken hebben een goede rugleuning en zitten comfortabel. De totale kuip is zo laag mogelijk gehouden, om de bemanning in een zware zeegang geborgenheid te geven. Om die reden is er ook voldoende ruimte achter de stuurstanden gemaakt. De grootschoot is bevestigd op de deksalon, zodat er geen overloop door de kuip loopt. Een vaste kuiptafel biedt houvast tijdens het zeilen en biedt een gezellige eetgelegenheid op de ankerplaats of in de haven.

Interior

De deksalon heeft aan stuurboord een ruime U-bank en aan bakboord een kaartentafel. De kombuis is optisch verbonden met de deksalon en maakt de totale ruimte ruimtelijk en gezellig. De ophaalbare kiel is weggewerkt onder de salontafel, waardoor de kielkast niet zichtbaar is in de inrichting.