November 11th 2011: TEN winner

Martin Hingst made a report of the China Cup:

“Dit voorjaar werd mij door de Chinese bouwer van de TEN gevraagd om de China Cup in Shenzhen te varen. Deze zeilwedstrijden werden gehouden van 28 tm 31 oktober.

Wij varen in de IRC2, maar starten in een gecombineerde IRC 1 en 2. Dit betekend dus; samen starten met TP 52’s en 80 ft racers, Millennium 45’s, A40’s en A35’s en Mumm 30’s. Het is een bont gezelschap. Wij zijn duidelijk het kleinduimpje van het veld. De aanbrengrace van Hong Kong naar Shenzhen slaan wij in verband met de logistiek over.

Onze eerste zeildag zijn we vroeg in de haven om de laatste masttrim te doen. Dan het water op. Er staat 4 tot 6 knopen wind. Voor ons start het veld van wel 30 Beneteau’s 40.7’s. We weten goed gebruik te maken van onze kleine lichte boot door behendig tussen de grote boten een plekje bij de bovenboei te bemachtigen en we gaan als eerste de startlijn over. We zijn verbaasd over onze hoogte en snelheid. Een A40 net onder ons gestart zakt langzaam weg. We gaan hoger en harder. Nog voor de bovenboei halen we de eerste Beneteau’s in. We gaan als vijfde om de bovenboei voor alle IRC2 boten. Ook na het tweede kruisrak liggen we nog steeds eerste in IRC, daar wordt door de wedstrijd commissie afgekort. Onze eerst race met de nieuwe TEN weten we gelijk winnend af te sluiten.

De volgende dag staan twee up- en downwind races en een ‘rond een eiland’ race op het programma. De eerste race weten we weer te winnen en de tweede race gaat vanwege te weinig wind niet door. ‘s Middags de lange baan wedstrijd met daarin twee lange halve-windse rakken. De start gaat goed maar als we het lange halve-windse rak in gaan merken we dat de grotere boten ons toch langzaam voorbij varen. Er valt niets aan te doen en we finishen uiteindelijke als vijfde.

De laatste dag hebben we eindelijk wat meer wind. Met 15 kopen wind merken we dat we downwind nog meer verschil kunnen maken en weten we ook deze race te winnen. De laatste race is weer een race om een eiland. Nu is het hoofdzakelijk aan de wind en voor de wind. We hebben een goede start en varen vanaf het begin aan de leiding. Wanneer we na 1,5 uur het eiland ronden, gaat de gennaker omhoog. Met 15 knopen wind varen we 10 tot 12 knopen downwind. We lopen alleen maar verder uit op onze concurrenten. Helaas slaat dan het noodlot toe. De knoop in het dynema achterstag is er uitgegleden. Door meteen de stopper van de gennaker open te gooien en de boot in de wind sturen kunnen we verdere schade voorkomen. Nadat we alles hadden opgeruimd hebben we een nood achterstag gemaakt, zodat we weer verder konden. We hebben een aardige achterstand inmiddels, maar met de snelheid waarmee we hen weer opliepen was dat maar tijdelijk. Gijpen was wat moeilijker geworden We moesten eerst een reef in het grootzeil trekken om het uitgebouwde grootzeil onder de achterstag door te krijgen. Maar we wisten toch weer als eerste de finish te bereiken, maar helaas werden we derde op handicap.

We kunnen terugzien op een geslaagde China Cup met een eerste plaats op de up- en downwind banen en een derde plaats overall, mede veroorzaakt doordat we de aanbrengrace niet hebben meegevaren.”

www.China Cup.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply